Om een hoogwaardig substraatmengsel helemaal op maat te maken met de juiste eigenschappen voegen we bij Jongkind een aantal hulpstoffen toe.
Zweedse klei
Een belangrijke hulpstof voor hoogwaardige substraatmengsels is Zweedse klei. Jongkind werkt met 2 soorten Zweedse klei: de standaard klei van 0-2,8 mm en het fijne kleigranulaat, van 0 tot 1 mm. We werken alleen met deze Zweedse klei omdat deze super schoon is. Dat heeft te maken met het feit dat dit klei is van een bovenlaag. Bovendien wordt deze klei verhit tot 80 graden Celsius zodat het volledig vrij is van ziektekiemen en onkruidvrij is.
Het grote voordeel van klei is dat het plakt en zorgt voor meer binding waardoor er minder uitspoeling van de voedingsstoffen optreedt. Klei zorgt ook voor een snellere wateropname. Door de positieve eigenschappen van klei kiezen de meeste kwekers voor een kleibuffer in hun substraatmengsel.
Perlite
gebruiken speciale type ds heb te maken jsq is ook een type,perliet Www.pull.nl is fabrikant perlit daar staat de nieuwe informatie
Ruwe Perlite is een anorganisch gesteente, ontstaan tijdens vulkanische uitbarstingen. Het gesteente wordt gezuiverd, gebroken tot verschillende gradaties en verhit tot 950 graden Celsius. Gedurende dit expandeerproces gaat het gebonden water in de erts over in dampvorm. Aan het einde van het proces ontstaat de witte, poreuze, lichtgewicht korrel: Perlite.
Agra Perlite is een milieuvriendelijk product met een ruw oppervlak en een open structuur, zodat de korrels veel lucht bevatten en vocht kunnen absorberen. Ideaal als hulpstof in de hoogwaardige Jongkind substraatmengsels voor een hoger luchtgehalte en een betere drainage. Agra-Perlite is RHP/ECAS gecertificeerd.
Vermiculite
Ook van pull alleen 1 type, is type 2 Alleen in zaai stek mengesels, voor oppotmengsels is het te duur.
Vermiculite behoort tot de phyllosilicaat mineralen zoals bijvoorbeeld mica. Ruwe vermiculite is een delfstof die bestaat uit goudbruine schilfers met een gelaagde structuur. De delfstof wordt gezuiverd en gescheiden in verschillende gradaties. Deze grondstof wordt in speciale ovens bij een temperatuur van ca 750 °C verhit. Tijdens dit proces gaat het gebonden water, in het erts, over in dampvorm wat leidt tot het exfoliëren van de schilfers. Er ontstaat dan een harmonicavormige structuur, die vele luchtcellen bevat. Het zijn deze luchtcellen waar vermiculite haar specifieke eigenschappen voor de tuinbouw aan te danken heeft. Aan het einde van het productieproces ontstaat er een beige, harmonicavormig granulaat: Vermiculite.
Agra-vermiculite bestaat uit een harmonicavormige structuur, die vele luchtcellen bevat. Ook Agra-vermiculite is een milieuvriendelijk product en heeft naast de grote luchtcapaciteit een zeer goed vochtvasthoudend vermogen. Agra-Vermiculite is RHP/ECAS gecertificeerd.
Bark Houtsnippers
Om skeletbouw te realiseren, om de stabiliteit van het mengsel te verhogen, want bark verteerd niet of minder, maar het houdt ook weer geen water vast.